> 新聞 > 投資策略 > 小琴密語

小琴密語

[昔日新聞]
老外banker離開中銀國際
2012年2月29日

【明報專訊】香港金融界近期裁員聲四起,但有麝自然香。中銀國際投資銀行副主席兼資本市場部董事總經理凌瀚燊(Marshall Nicholson)原來噚日last day,佢send鱈佘mail同大家講拜拜,雖然佢無交代會去邊,有傳聞就話佢會加盟中資投行「大阿哥」中金,實行繼續挑戰自己喎!

幫中金搞資本市場部

睇返呢位出名對傳媒非常友善駼anker email,佢就話褽繴|繼續留鰣輕銣賳篕行同資本市場工作,但就話遲下先交代去向,小琴第一時間周圍索料,但就傳言滿天飛,麥格理、中信證券都有傳過,但有老友就實牙實齒咁話Marshall係跳槽去中金,幫佢]搞起個資本市場部咁話。

Marshall 5年幾前由麥格理跳入中銀,可以話一手湊大中銀儭磪誑奕麚﹛A佢係少數能夠鬗元磞瘥蜆降}腳鵀悒~banker,咁琱云鱆韘~發展陷入瓶頸,如果真係搵到Marshall褶d好個資本市場部,咁又真係幾好喎。