> 財經新聞 > 投資策略 > 小琴密語

圖片

股壇名人蔡朝暉(左)於上周五,成功擊敗來自世界各地共72位選手,贏得德州撲克的冠軍,並拿下逾5000萬元的獎金。
放大



蔡朝暉在賽事最後一戰中,單挑來自北京的對手,更在開始不久,獅子撲兔式「曬冷」,最終一戰功成。
放大


小琴密語

[昔日新聞]
股壇名人蔡朝暉封撲克王
贏5000萬元獎金
2012年9月4日

【明報專訊】本港股壇名人、曾為天行國際(0993)股東的蔡朝暉,唔止做「刁」有一手,連玩德州撲克都唔洃p。上個禮拜五鶹D門搞鵅u澳門豪客撲克慈善挑戰賽」,佢最後靠對「啤十」擊敗對手封王,仲袋走埋5014.9萬元獎金w。

73人參賽 入場費200萬

小琴都有玩過嚗w州撲克,同平時睇賭神系列電影入面齛堙u沙蟹」麊悸k有灟囍P。首先玩家只係獲派兩張底牌,之後要同^面上5張公共牌配對,勝負就要睇組合出齔P邊個大齱C今次比賽鴾J場費,每人最少要買200萬元籌碼,之後可以再加碼買多200萬元。彩池扣除2%鵀甈F費及雜費之後,剩低落蟈N按比例畀勝出者。

話說Stanley(蔡朝暉之洋名)一路過關斬將,殺到入最後8強,經過髐@輪「財富轉移」之後,最後就剩番佢同埋來自北京嚙鴾滼甈D。最終一戰開始無耐,底牌隋瞴u啤十」餱tanley已經「曬冷」,務求一戰定生死。對手只係得「啤六」,最後^面上鴾膠@牌一隻「六」都冇,Stanley一戰功成,擊敗來自世界各地72位選手贏得比賽。

憑「啤十」贏賽事

今次個賽事唔計休息時間,足足用鬫14個鐘,真係少灟@力、腦力都頂唔順,而大會仲搵鬫n多國際撲克高手w。賽後Stanley都鬖菑v個微博度話,自己係「亂拳打死老師父」,並且用「啤十」蟀陘什磢坏,又話10%嚗金會捐出蟆紫膘ヾC

Stanley一向都好低調,除鱈e年出手競購福記(1175)之外,都好少鷇ЖC之間曝光。最近一次鷈礎~中,以1億元沽鰷L水灣朗松居雙號屋,帳面勁賺6100萬元。

email:piano@mingpao.com