> 新聞 > 投資策略 > 小琴密語

小琴密語

[昔日新聞]
Mega Tower改名合和中心二期
2008年8月1日

【明報專訊】合和(0054)個灣仔「Mega Tower」項目,搞髐傽X年到依家影都未見,於是乎要搞搞新意思。噚日合和聯席董事總經理胡文新同小琴講,「Mega Tower」已經唔存在啦,咦,乜合和放棄驉H非也,原來胡公子講佢]已決定改名叫「合和中心二期」 。佢話覺得「一期」、即依家齞l,80年代落成時已成為香港地標,又搞活鱁磳圻a道同皇后大道東一帶鴾H流,畀人個感覺唔錯,希望有呢個好名,以後可以順順利利啦。

至於「二期」幾時有進展,佢話要等立法會選舉之後再講。依家合和係沿用番一早被屋宇署批鱄蚋瞻霈蛂A即一幢過,起93層高黻s店,佢話個圖則會有禶L調,但唔會大改。又話有兩家紐約黻s店營運公司蟑輕鉿P佢傾過有無合作機會,因為佢]都對個項目有興趣。

廣深公路向司機派《論語》

胡文新又講起合和公路(0737)條廣深高速公路,上半年因為條路搞緊羉修,所以車流及路費收益都跌鱄齯痋C不過佢最擔心都係內地人駕車個安全意識,為鰲ㄟ炙q機大佬們的安全意識,佢諗鰼囍n橋,就係免費派《論語》,呢本書唔單止有孔夫子講洁A原來仲夾禶鼴伝ㄔ隉A提醒司機安全嚝r駛態度。胡公子解話,話你如果齋派呢禶鼴伝ㄔ隉A囓q機肯定話咁快當垃圾扔鼳\喎,派本書就唔同,司機起碼會睇下咁。